
Terapie prin masaj
- Scopul fiziologic urmareste imbunatatirea proprietatilor fizice ale tesuturilor si stimularea functiilor importante ale
organismului;
- Scopul profilactic mentine starea de sanatate si creste rezistenta organismului la oboseala;
- Scopul terapeutic este folosit in tratamentul complex a numeroase afectiuni.

Terapia prin masaj se adreseaza si persoanelor sanatoase, deoarece principalul rol al acesteia este de a preveni aparitia bolilor si de a mentine organismul in forma. Masajul are ca scop combaterea unor afectiuni cauzate de acumularea oboselii profesionale, fizice si intelectuale.
Masajul stimuleaza, relaxand sistemul nervos si sistemul endocrin, fiind o procedura eficienta de eliminare a tensiunilor psihice si a starii de stres. Prin masaj se dezvolta producerea de endorfine, substanta chimica responsabila cu inducerea starii de fericire. Cercetatorii au observat ca peste 80% dintre boli sunt legate de stres. Stresul determina eliberarea de hormoni, ce creaza vasoconstrictie si diminuarea circulatiei.
Masajul creste elasticitatea muschilor si a incheieturilor, contribuind la marirea cantitatii de oxigen in sange cu 10%-15%, stimuland activarea circulatiei in intregul corp, atat la nivel sanguin, cat si limfatic.

Masajul contribuie la detoxifierea organismului si la imbunatatirea sistemului imunitar, usurand transportul acizilor grasi si a colesterolului, prin intensificarea schimburilor nutritive si eliminarea toxinelor din corp.
Efectele masajului pot fi observate si la imbunatatirea digestiei, prin disparitia constipatiei si a balonarii.
Nu in ultimul rand, masajul asigura vindecarea mai rapida a leziunilor la nivelul tesutului moale, prin cresterea calitatii structurii colagene si elastice, a dermului.

Cunoasterea efectelor fiziologice ale masajului face posibila o mai buna intelegere a beneficiilor asupra sanatatii si starii de bine a corpului. Efectele produse in timpul unei sedinte de masaj, de catre mainile terapeutului, are o importanta profunda pentru cei interesati de sanatate si de armonia propriului corp.
Studii au aratat ca o sedinta de masaj echivaleaza cu 4-6 ore de somn profund, iar creierul percepe o stare de relaxare permanenta, care favorizeaza cresterea capacitatii intelectuale si de concentrare.