Stil de viata sanatos – alimente de protectie
Pe langa exercitiul fizic, o dieta adecvata, bogata in principii nutritive, care sa furnizeze o livrare constanta de energie, reprezinta ceea ce numim, abstract si utopic uneori, un stil de viata sanogen.
Iata cateva alimente remarcabile din punct de vedere al continutului nutritiv:
AVOCADO - ar trebui sa fie prezent in alimentatia noastra frecvent deoarece contine o bogatie de 14 minerale, cu rol in reglarea functiilor organismului, se remarca printr-un continut mare de fier si cupru, elemente esentiale in hematopoieza, prevenind astfel anemia – una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii. Avocado reprezinta si o sursa importanta de grasimi nesaturate, in special acid oleic(8g/100g), pentru care e indicat in profilaxia afectunilor cardiovasculare.
Retineti, deci, acest fruct pentru acel minunat cockteil de vitamine si minerale, care confera vitalitate si buna dispozitie.
NUCILE - au un continut atat de dens in principii nutritive si o densitate energetica atat de mare incat reprezinta o minunata sursa de energie si o sursa importanta de proteine cu o mare biodisponibilitate. Tuturor acestor beneficii li se alatura micronutrienti importanti - vitamina A, B, C, E si oligoelementele seleniu si mangan.
Ultimele studii demonstreaza ca nucile au efecte benefice asupra concentratiei colesterolului sanguin, conducand la o scadere a LDL -"colesterolul rau".
CEAIUL VERDE - se remarca printr-o seama de virtuti pentru care merita sa-l avem in vedere si mai mult decat atat, sa faca parte din ratia de bauturi zilnice (2 cesti/zi). Continutul in flavonoide (cele mai importante fiind catechinele) cu rol antioxidant redutabil, ii confera o serie de beneficii: imbunatateste functia endoteliala, protectie cardiovasculara, inhiba agregarea plachetara, are proprietati antibacteriene.
Studiile arata o corelatie pozitiva intre consumul de ceai verde si profilaxia bolilor degenerative (afectiuni ca Parkinson, Alzheimer)
VISINELE - prezinta un continut important de melatonina cu efecte antioxidante, hipocolesterolemiante, anticancerigene, precum si substante fitochimice de genul pigmentilor antocianici cu rol important in mentinerea integritatii capilarelor si a intregului sistem circulator. Exista un sinergism intre aceste substante fitochimice si vitamina C, potentandu-se reciproc.
Pentru pastrarea homeostaziei organismului ar fi indicat sa tinem cont de toate acestea si de inca multe altele....